Velsen-IJmuiden

advertenties

IJmuiden is een havenstad binnen de gemeente Velsen, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het Noordzeekanaal is daar via de sluizen met de Noordzee verbonden. In de havenmond ligt het Forteiland, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Het Noordzeekanaal werd in de jaren zeventig van de 19e eeuw gegraven ten behoeve van de bereikbaarheid van de Haven van Amsterdam. Voor die tijd was het een aaneengesloten heide- en duingebied en stond bekend als de Breesaap. Langs het kanaal ontstond vanaf het eind van de 19e eeuw IJmuiden als vissers- en havenstad.

Velsen-IJmuiden heeft vier havens, de Vissershaven met visafslag, de haringhaven, de IJmondhaven en de Seaport Marina IJmuiden. IJmuiden is één van de grootste zeehavens van Nederland. Alleen de havens van Rotterdam en Amsterdam zijn groter. IJmuiden is tevens de grootste vissershaven van Nederland. Vanuit de vissershaven van IJmuiden vaart ook een ferry op Newcastle.

Politiek
De gemeenteraad in Velsen bestaat uit 33 leden, waarvan D66 Velsen en Velsen Lokaal elk 6 leden hebben. VVD en Levendig gezond Velsen hebben elk 4 leden. Hierna volgen PvdA, SP, CDA, Forza!, GroenLinks, ChristenUnie en Beryl Dreijer.

Belangrijke taken van de gemeente zijn onder andere: het innen van gemeentebelastingen, familieveranderingen, onderwijs, openbare orde en veiligheid, verkeer en vervoer, enz.

Wijken
Velsen IJmuiden telt de volgende wijken: Driehuis; IJmuiden-Noord; IJmuiden-West; IJmuiden-Zuid; Velsen-Noord; Velsen-Zuid; Velserbroek; Santpoort-Noord; Santpoort-Zuid; Zee- en Duinwijk.

Telstar
De voetbalclub van Velsen heet Telstart. De club is ontstaan door een fusie van VSV uit Velsen en Stormvogels uit IJmuiden. Telstar speelt haar thuiswedstrijden op sportpark Schoonenberg in Velsen-Zuid.

advertenties