Pieren IJmuiden

advertenties

De twee zeepieren in IJmuiden zorgen voor luwte voor binnenkomende schepen en dat de haven niet verzandt.

Zuid- en Noordpier
De zuidpier is te bereiken via IJmuiden, de noordpier bereikt u het makkelijkst via Wijk aan Zee. De pieren zijn ideaal om even uit te waaien en van het uitzicht te genieten. Het is een bekende plek voor zeehengelaars, schip spotters en in toenemende mate staan hier steeds meer mensen om cruiseschepen te spotten.

De wat ruwe omgeving biedt ruimte om krabben te vangen die zich verstoppen in de rotspoeltjes. Altijd leuk voor de kinderen. Hengelaars vangen diverse zeevissen van uiteenlopende omvang. De vele meeuwen kijken dan ook altijd uit naar de kleine visjes en krabbetjes die de vissers vaak aan hen overlaten.

De pieren worden ook veel gebruikt door trek- en zangvogels die in grote getallen tijdelijk neerstrijken. Daarnaast komen regelmatig futen, eenden en stormvogels de pieren bezoeken. Elk jaargetijde trekt wel een ander soort vogel aan.

Als u de pieren van IJmuiden wilt bezoeken, dan is het verstandig om eerst even te checken of de pieren open of dicht zijn. De Zuidpier is gesloten met weersvoorspelling van windkracht 6 of meer uit de richtingen west, zuidwest of noordwest, de Noordpier bij noordwesten of westenwind. U wordt bij de toegang tot de pieren gewaarschuwd of die pieren toegankelijk zijn met een slagboom en een gehezen rode vlag.

Het betreden van de pieren is altijd op eigen risico.

Meer informatie:
U kunt nagaan of de pieren gesloten zijn via de website van IJmuider Reddingsbrigade.
Meer over locaties om Cruiseschepen te Spotten.
Meer over vissen Velsen en Noordzeekanaal.
Benieuwd wel cruiseschip u heeft gezien? Kijk op de website CruiseReview naar de beschrijvingen van de schepen.

advertenties